© Allt material på denna webbplats är upphovsrättskyddat och får inte användas på annan plats utan skriftligt tillstånd från Keolis Sverige AB
Till startsidan Information om filmerna
Ändrad 2017-06-26
Hur filmerna är producerade

Att filma linjerna har varit förhållandevis enkelt: man har helt enkelt kört en buss utefter linjen och samtidigt filmat framåt, med kameran tätt intill vindrutan, placerad på ett sådant sätt att det som kameran ”ser” stämmer någorlunda med det som föraren ser. I efterhand har varje linjefilm redigerats. Ex.vis har långa stopp vid trafiksignaler klippts bort och hållplatstexter och gatunamn lagts till.

Optimal väderlek är mulet men inget regn. Är det starkt solljus blir det ofrånkomligen blänk i bussens vindruta, som syns på filmen. Några få linjefilmer har filmats i regnväder, och man ser med jämna mellanrum vindrutetorkaren fara förbi framför kameralinsen.


Under varje film finns angivet filmens speltid, som inte skall förväxlas med den aktuella körtiden i trafik som naturligtvis är beroende av tid på dygnet som körningen i trafik sker.
Den angivna speltiden är angiven för att du skall veta hur lång tid du behöver för att se filmen, som är redigerad med bortklippta rödljus och andra ev. tidhinder såsom stopp vid hållplatser.


För att maximera tillgängligheten läggs filmerna ut i två olika upplösningar, och varje film finns i 2 olika filformat, se nedan.

Budget – Låg bildkvalitet, men väl lämpad för en smartphone med halvdålig Internet-anslutning.


Standard – Ganska bra bildkvalitet, lämpar sig för en dator med normalstor skärm och bra Internet-anslutning.
Det lämpligaste är att bibehålla den förvalda fönsterstorleken. Det går att maximera filmrutan, men bildkvaliteten blir då ganska dålig.

Dessutom finns filmerna upplagda på YouTube för den som vill använda det sättet att se filmerna. Du startar YouTube-visningen via www.linjefilmer.se


Filtyperna som används är MPEG och WMV, och bägge är bildkomprimeringsstandards som innebär att ju mindre filstorlekar desto mer sjunker visningskvalitén.

MPEG – Lämpar sig för de flesta datorer, från smartphones och uppåt.
Formatet finns i en mängd varianter och här används filer med filändelsen .m4v


WMV – Lämpar sig främst för de datorer som använder Microsoft Windows och filändelsen är .wmv

Förslagsvis hämtar du filmen till din egen dator genom webbläsaren. I de flesta fall sparar du en film genom att i webbläsarens meny välja något i stil med "spara som..." och sedan spara filmen på ex.vis skrivbordet, för att sedan därifrån starta filmvisningen.

OBS! Nedladdningen av filmen kan ta åtskilliga minuter, om du inte har en snabb Internet-anslutning.
Är du osäker på vad du har för hastighet på din internetuppkoppling kan nedanstående webbplats ge dig besked:
För fast internetförbindelse www.bredbandskollen.se
För smartphones www.bredbandskollen.se/mobile.phpUpplever du något problem med filmvisningen så var snäll och meddela Utbildningen i Fredriksdal